top of page

Fiskebestanden i Ellingsrudelva og Losbyelva i Fjellhamarvassdraget, Lørenskog kommune

Det ble gjennomført elektrofiske på 8 stasjoner i Ellingsrudelva og 2 stasjoner i Losbyelva i

Lørenskog kommune i september 2018. Losbyelva renner gjennom utløpsdam fra Mønevann og inn i Fjellhamarelva ca 460 m nedenfor Langvannet. De første ca 700 m nedenfor Mønevann renner elva gjennom skog før den kommer ut i et parklandskap ved Losby, med golfbaner på begge sider av elva som her i all hovedsak renner stilleflytende, til dels meandrerende før den kommer ut i et mer landbrukspreget område på ca 3,5 km før samløp med Fjellhamarelva. Ellingsrudelva kommer fra Nordre Elvåga, og renner de første 2 km gjennom skogsdominert område og er stedvis hurtigrennende. Deretter kommer den ut i mer urbane områder før den etter ca 3 km renner inn i Langvannet.

Vannspeilet i Nordre Elvåga holdes vha. utløpsdam, og det er ikke mulig for fisk å vandre fra

Ellingsrudelva til Nordre Elvåga. Vannkvaliteten i Langvannet og de nedre deler av Ellingsrudelva og Losbyelva har vært og er betydelig preget av menneskelig aktivitet og med betydelig tilførsel av næringssalter.


Ørret ble funnet på de fleste stasjoner i Ellingsrudelva, og forekomst av årsunger bekrefter at det foregår naturlig rekruttering hos ørret. Utover ørret ble ørekyt, abbor, gjedde og mort påvist. I Losbyelva ble det ikke påvist ørret, men ørekyt og mort, foruten niøye og edelkreps.


Svein Jakob Saltveit, Trond Bremnes og Åge Brabrand


Last ned hele rapporten:

Rapport-LFI-nr.-78-Ellingsrud-2018-fisk (1)
.pdf
Last ned PDF • 2.14MB

bottom of page